Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy wieprzowe w sosie własnym

Zrazy wieprzowe w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1230

Dodano:

Odsłon: 4717

Zrazy zrobione ze schabu wieprzowego, delikatne i smaczne ..

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zrazy wieprzowe w sosie własnym

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 5 kotletów, następnie rozbijamy na cienkie plastry.
    Każdy plaster mięsa oprószamy solą i pieprzem, następnie z jednej strony smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku. Na mięsie i boczku kładziemy małego ogórka lub połowę większego, cebulkę i słupek cienkiej kiełbasy domowej.

  2. Zwijamy roladkę i spinamy wykałaczką, jeśli trzeba wbijamy 2 wykałaczki.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy roladki i obsmażamy z każdej strony na rumiano.Podlewany wodą i przekładamy do garnka razem z podlaną wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 40-50 min.

    Gdy zrazy będą miękkie wyjmujemy je z powstałego sosu na półmisek.

    Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku. Robimy zawieszkę: mieszamy 2 łyżki mąki i pół szklanki wody, dodajemy łyżkę sosu aby łatwiej rozprowadzić mąkę i wlewamy zawieszkę do sosu. Gotujemy chwilę doprowadzając do wrzenia. Sosem polewamy zrazy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń