Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne zrazy, tradycyjny element kuchni niemieckiej lub śląskiej, są wykonywane z wołowiny. Dziś sięgamy po popularniejszy schab. Zrazy świetnie sprawdzą się na niedzielnym lub świątecznym obiedzie. Podawaj je z kaszą i kiszonym ogórkiem lub kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 20
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2599
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 752
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1541
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14045
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 20
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2599
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 752
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1541
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14045
Składniki
Rozbij mięso tłuczkiem, po czym natrzyj solą i pieprzem z dwóch stron. Obierz cebulę i pokrój w piórka, a ogórka w cienkie plasterki lub w słupki. Każdy kawałek mięsa posmaruj musztardą, ułóż na nim plasterek boczku, piórka cebuli i plasterek ogórka. Ciasno zawiń mięso w roladkę i zepnij wykałaczkami. Obtocz zrazy w mące, strzepnij nadmiar i obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Do patelni dołóż 2 łyżki masła i zalej bulionem. Duś zrazy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Następnie odlej trochę płynu do szklanki, połącz z mąką (aby nie było grudek) i ponownie wlej na patelnię. Pogotuj chwilę, aby sos zgęstniał. Zrazy są gotowe. Podawaj je wprost z patelni z ulubionymi dodatkami. Możesz posypać ulubioną zielniną.