Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-08-2021
Rozgrzewającą zupa gulaszowa na bazie ostrej pasty paprykowej. Do zupy dodałam to co miałam, dynię, cukinię, patisona, fasolkę świeżą i fioletową ziarna. Do tego delikatne klopsiki z kurczaka i wyszła pyszna sycąca, zupa.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3887
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19805
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2948
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4081
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3887
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19805
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2948
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4081
Składniki
Fasola: Fasolę użyłam świeżą bo taką miałam, i nie musiałam jej moczyć przed gotowaniem. Gotowałam ją osobno w garnku do miękkości, potem odlałam wodę przed dodaniem do zupy. Jeżeli macie fasolę suchą należy ją namoczyć w zimnej wodzie na noc, i na drugi dzień gotować do miękkości.
Zupa: Cebulę, czosnek, por kroję drobno i przesmażam na oleju . Marchew kroję w talarki, seler w kostkę, patisona, dynię i cukinię też. Do cebuli dodaję marchew, seler, przesmażam, potem dodaję dynię, fasolkę szparagową, patisona, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pastę paprykową, sól, pieprz, papryki, kurkumę, około 400 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą lekko miękkie. Na końcu dodaję cukinię. Jak zupa zagotuję się wkładam do niej klopsiki na wierzch , przykrywam pokrywką i gotuję jeszcze około 10 minut. Na końcu dodaję fasolę ugotowaną, natkę pietruszki i mieszam.
Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebulę obraną i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję dwie łyżki mąki migdałowej. Pozostałą mąkę zostawiam do obtoczenia. Dodaję natkę, majeranek, przyprawę do kurczaka. Mięso dokładnie wyrabiam formuję małe kulki, które obtaczam w mące migdałowej.