Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-08-2021
Rozgrzewającą zupa gulaszowa na bazie ostrej pasty paprykowej. Do zupy dodałam to co miałam, dynię, cukinię, patisona, fasolkę świeżą i fioletową ziarna. Do tego delikatne klopsiki z kurczaka i wyszła pyszna sycąca, zupa.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 145
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 469
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1220
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4689
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 145
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 469
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1220
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4689
Składniki
Fasola: Fasolę użyłam świeżą bo taką miałam, i nie musiałam jej moczyć przed gotowaniem. Gotowałam ją osobno w garnku do miękkości, potem odlałam wodę przed dodaniem do zupy. Jeżeli macie fasolę suchą należy ją namoczyć w zimnej wodzie na noc, i na drugi dzień gotować do miękkości.
Zupa: Cebulę, czosnek, por kroję drobno i przesmażam na oleju . Marchew kroję w talarki, seler w kostkę, patisona, dynię i cukinię też. Do cebuli dodaję marchew, seler, przesmażam, potem dodaję dynię, fasolkę szparagową, patisona, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pastę paprykową, sól, pieprz, papryki, kurkumę, około 400 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą lekko miękkie. Na końcu dodaję cukinię. Jak zupa zagotuję się wkładam do niej klopsiki na wierzch , przykrywam pokrywką i gotuję jeszcze około 10 minut. Na końcu dodaję fasolę ugotowaną, natkę pietruszki i mieszam.
Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebulę obraną i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję dwie łyżki mąki migdałowej. Pozostałą mąkę zostawiam do obtoczenia. Dodaję natkę, majeranek, przyprawę do kurczaka. Mięso dokładnie wyrabiam formuję małe kulki, które obtaczam w mące migdałowej.