Do góry

Dania główne Przepis na:

Zupa kremowa marchewko-paprykowa z dynią i chipsami

Zupa kremowa marchewko-paprykowa z dynią i chipsami

Autor:

Przepisów i artykułów: 774 Ocena: 15111

Dodano:

Odsłon: 2140

Ta kremowa zupa to same dobra bez użycia mąki. Zupka pełna Beta Karotenu. Idealnie smakuje z chrupiącymi chipsami.

Składniki

  • Zupa : marchewka 320 g
  • 1 pietruszka 55 g
  • 1 papryka 235 g
  • dynia Hokkaido 125 g
  • 2-3 ząbki czosnku
  • lekki bulion warzywny lub drobiowy 550-600 ml
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki
  • Chipsy : liście buraka, rukoli, jarmużu
  • Olej rzepakowy,
  • szczypta ostrej papryki, sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa kremowa marchewko-paprykowa z dynią i chipsami

Przygotowanie

  1. Porcja dla 3-4 osób.
    Wszystkie składniki pokroić w drobną max 1 cm kostkę, marchewka max 0,5 cm.
    Na sporej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa.
    Dodajemy papryki i smażymy na sporym ogniu 5-7 minut, często mieszamy.
    Do podrumienionych warzyw dolewamy 450 ml ciepłego bulionu, dodajemy szczyptę cukru, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy 20-30 minut.
    Potem wszystko miksujemy, dopełniamy bulionem do żądanej konsystencji.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Chipsy.
    Wszystkie listki płuczemy, dokładnie osuszamy.
    Lekko skrapiamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, mieszamy.
    Listki rozkładamy na blaszce z papierem, tak żeby nie stykały się ze sobą.
    Pieczemy w 130 C około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń