Do góry

Dania główne Przepis na:

Żurek

Żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 100

Dodano:

Odsłon: 300

Żurek czy barszcz biały to szybka i pożywna zupa . Gotuję ją dość często a już na pewno gdy pozostaną mi żeberka podpiekane z obiadu . I tak było tym razem .

Składniki

  • 4 żeberka
  • 250 g kiełbasy
  • 5 jajek
  • 2 torebki żurku w proszku lub 1 torebka żurku i 1 torebka barszczu białego
  • 1 cebula
  • klika suszonych grzybów
  • ziele angielskie , liść laurowy
  • majeranek
  • sól , pieprz
  • olej lub inny tłuszcz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żurek

Przygotowanie

  1. Żeberka umyj , wysusz , oprósz solą , pieprzem . Na patelni zagrzej tłuszcz . Obsmaż żeberka z obu stron . Cebulę pokrój . Dodaj do żeberek . Smaż wszystko razem kilka minut na małym ogniu . Do garnka włóż usmażone żeberka z cebulką (ja nie wlewam tłuszczu z patelni na którym smażyłam żeberka ) , wlej wodę ok 0,5 l , wrzuć liście laurowe , ziele angielskie . Dodaj kilka rozmoczonych suszonych grzybów . Gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie . (Lub wykorzystaj żeberka ,które pozostały z poprzedniego dnia . Ja tak zrobiłam . Przepis w moich przepisach" Żeberka z cebulką " )

  2. W między czasie ugotuj jajka na twardo . Kiełbasę pokrój w plasterki .

  3. Kiedy żeberka będą miękkie wyjmij je , usuń kostki a mięso pokrój . Torebki z proszkiem połącz z zimą wodą , dokładnie wymieszaj . Wlej do gorącego wywaru z żeberek . Zagotuj , uzupełnij wodą . Gotuj na małym ogniu ok 3-5 min . Zdejmij z palnika . Włóż pokrojone żeberka , kiełbasę i przetarte żółtko z jednego jajka , białko posiekaj drobno i też wrzuć . Dopraw majerankiem , solą i pieprzem do smaku .

  4. Pokrój jako na ćwiartki , włóż do talerza lub miseczki , zalej zupą . Można ją jeść z chlebem lub gotowanymi ziemniakami .

  5. Żurek gotuje z 1 torebki żurku w proszku i 1 torebki barszczu białego . Robię tak bo barszcz biały jest za mdły a żurek za mocny , wymieszane dają smak taki jaki lubię .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń