Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek czy barszcz biały to szybka i pożywna zupa . Gotuję ją dość często a już na pewno gdy pozostaną mi żeberka podpiekane z obiadu . I tak było tym razem .
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 170
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 109
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3420
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 170
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 109
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3420
Składniki
Żeberka umyj , wysusz , oprósz solą , pieprzem . Na patelni zagrzej tłuszcz . Obsmaż żeberka z obu stron . Cebulę pokrój . Dodaj do żeberek . Smaż wszystko razem kilka minut na małym ogniu . Do garnka włóż usmażone żeberka z cebulką (ja nie wlewam tłuszczu z patelni na którym smażyłam żeberka ) , wlej wodę ok 0,5 l , wrzuć liście laurowe , ziele angielskie . Dodaj kilka rozmoczonych suszonych grzybów . Gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie . (Lub wykorzystaj żeberka ,które pozostały z poprzedniego dnia . Ja tak zrobiłam . Przepis w moich przepisach" Żeberka z cebulką " )
W między czasie ugotuj jajka na twardo . Kiełbasę pokrój w plasterki .
Kiedy żeberka będą miękkie wyjmij je , usuń kostki a mięso pokrój . Torebki z proszkiem połącz z zimą wodą , dokładnie wymieszaj . Wlej do gorącego wywaru z żeberek . Zagotuj , uzupełnij wodą . Gotuj na małym ogniu ok 3-5 min . Zdejmij z palnika . Włóż pokrojone żeberka , kiełbasę i przetarte żółtko z jednego jajka , białko posiekaj drobno i też wrzuć . Dopraw majerankiem , solą i pieprzem do smaku .
Pokrój jako na ćwiartki , włóż do talerza lub miseczki , zalej zupą . Można ją jeść z chlebem lub gotowanymi ziemniakami .
Żurek gotuje z 1 torebki żurku w proszku i 1 torebki barszczu białego . Robię tak bo barszcz biały jest za mdły a żurek za mocny , wymieszane dają smak taki jaki lubię .