Do góry

Dania główne Przepis na:

Żytnie naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Żytnie naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 2071

Pyszne, zdrowe i sycące... wspaniały pomysł na bezmięsny obiad. :)

Składniki

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 50 g zwykłej mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • FARSZ SZPINAKOWY:
  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g sera typu feta
  • 3 żabki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • DO PODANIA:
  • jogurt naturalny
  • pomidorki koktajlowe
  • świeży szpinak
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąki, wlać mleko, wodę, olej i sól. Na koniec wbić jajka i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste - mleka/wody. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.

  2. Na rozgrzanym oleju zeszklić rozgnieciony/przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłożyć na patelnię szpinak i podsmażać kilka minut na dużym ogniu do czasu, aż jego liście zaczną więdnąć. W razie potrzeby podlać wodą. Na koniec dodać pokruszony ser feta, masło i przyprawy.

    Mój farsz wyszedł dość płynny przez roztopiony ser, dlatego dodałam łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.

  3. Gotowe naleśniki wypełnić farszem (na 1 naleśnik - ok. 2 łyżki farszu) i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 czerwca 2015 Żytnie naleśniki to świetny pomysł, koniecznie trzeba wypróbować :)
bardzo ładne zdjęcia !!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń