Do góry

Desery Przepis na:

3 bit czekoladowo-kawowy

3 bit czekoladowo-kawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 831

Dodano:

Odsłon: 2493

Ciasto 3 bit zna chyba każdy, pokusiło mnie, by trochę je odmienić i tym sposobem powstała nowa wersja smakowa popularnego smakołyku.

Składniki

  • Warstwa czekoladowa:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego (bez cukru)
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • Warstwa kawowa:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 ml zaparzonej, mocnej kawy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 24 duże herbatniki
  • 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kawowym (można użyć zwykłej)
  • 2-3 łyżki startej czekolady mlecznej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki wystarczają na przygotowanie 8 dużych porcji, bądź trochę więcej mniejszych.

    Budyń gotujemy na mleku z cukrem, studzimy. Następnie masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.

    Do gorącej kawy dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy wystudzoną kawę z żelatyną.

    Herbatniki dzielimy na 3 części. Pierwszą część wykładamy w foremce lub na tacy, smarujemy masą krówkową.

    Na to układamy drugą część herbatników i równomiernie rozsmarowujemy masę budyniową.

    Potem znowu warstwę herbatników i kawową piankę. Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

    Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń