Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia - 3 Bit czekoladowe. Polecam!
Forma 28 cm x 26 cm
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Na dnie formy ułożyć herbatniki. Rozsmarować na nich masę kajmakową o smaku czekoladowym. Przykryć drugą warstwą herbatników.
700 ml mleka wlać do garnka. Dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 200 g masła i zagotować. Do reszty mleka, czyli 300 ml, dodać budyń waniliowy, 1 szklankę mąki pszennej i 1 jajko. Zmiksować, aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku się zagotowało, wlać drugą część mleka. Kilka minut gotować na małym ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Gdy powstanie masa gęsta jak jak budyń, wylać ją na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Pod koniec ubijania śmietany, dodać do niej cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilę ubijać, aż będzie sztywna. Na wierzch zetrzeć kilka kostek deserowej lub gorzkiej czekolady.