Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia - 3 Bit czekoladowe. Polecam!
Forma 28 cm x 26 cm
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 13662
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1023
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4330
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 916
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1146
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4115
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 13662
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1023
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4330
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 916
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1146
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4115
Składniki
Na dnie formy ułożyć herbatniki. Rozsmarować na nich masę kajmakową o smaku czekoladowym. Przykryć drugą warstwą herbatników.
700 ml mleka wlać do garnka. Dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 200 g masła i zagotować. Do reszty mleka, czyli 300 ml, dodać budyń waniliowy, 1 szklankę mąki pszennej i 1 jajko. Zmiksować, aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku się zagotowało, wlać drugą część mleka. Kilka minut gotować na małym ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Gdy powstanie masa gęsta jak jak budyń, wylać ją na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Pod koniec ubijania śmietany, dodać do niej cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilę ubijać, aż będzie sztywna. Na wierzch zetrzeć kilka kostek deserowej lub gorzkiej czekolady.