Do góry

Desery Przepis na:

A'la oponka ananasowa w kokosie

A'la oponka ananasowa w kokosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 648 Ocena: 11880

Dodano:

Odsłon: 582

Robi się bardzo prosto i szybko. Doskonały deser na ciepło, soczysty i chrupiący.

Składniki

  • 1 jajko
  • mąka pszenna 90-95 g
  • woda gazowana 80 ml
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1/2 płaskiej łyżeczki
  • szczypta soli
  • wiórki kokosowe 150-200 g
  • olej do smażenia
  • plastry ananasa z zalewy 6-8 sztuk
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
A'la oponka ananasowa w kokosie

Przygotowanie

  1. Plastry ananasa odsączyć w zalewy.
    W rondelku rozgrzać olej.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, cukier, żółtko i taką ilość wody aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany.
    Białko ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.
    Plastry ananasa w cieście smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut z każdej strony.
    Przekładać na ręcznik papierowy.
    Szybciutko podawać.

    Porada. Można dodać nieco więcej mąki wtedy placki będą grubsze,
    można też 1/3 mąki zastąpić MĄKĄ RYŻOWĄ.
    My lubimy cieńsze ciasto i z dodatkiem mąki ryżowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń