Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne puszyste ciasto a przy okazji szybkie w przygotowaniu..
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3811
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3823
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 742
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3811
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3823
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 742
Składniki
Bialka oddzielic od zoltek dodac szczypte soli i ubic. Gdy beda juz sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy, jak sie rozpusci dodajemy zoltka i wode mineralna ciagle ubijajac ok 2 min. Po tym czasie odstawiamy mikser i dodajemy maki z proszkiem i kakao mieszamy lyzka wylewamy na blache wylozona folia aluminiowa co znacznie ulatwia wyjecie ciasta i pieczemy ok 35 min 180 st. Ostudzone ciasto kroimy na pol. Zelatyne rozpuscic we wrzatku ok.1/4 szkl. Gorna czesc ciasta wierzchem do spodu kladziemy na deseczke i smarujemy dzemem. Smietane wlac do wysokiego naczynia i ubic na sztywno z cukrem pudrem , na koncu wlac przestudzona zelatyne i ubijac minutke zyby sie dobrze polaczylo. Wylozyc na ciasto z dzemem i przykryc spodem biszkopta kladac go tak aby folia byla na wierzchu po czym dociskamy lekko i sciadamy folie. W ten sposob otrzymujemy gladki i rowny wierzch ciasta po ktorym latwo rozsmarowac polewe lub efektownie ozdobic ciasto:). Polewe wykonujemy ekspresowo mianowicie wszystkie skladniki poza maslem wkladamy do malego rondelika stawiamy na minimalnym plomyku i mieszajac czekamy az sie cukier rozpusci sciagamy z ognia i dodajemy maslo mieszamy energicznie do czasu az polewa delikatnie przestygnie i zgestnieje wtedy dekorujemy nia ciasto i po robocie:). Ciasto trzymamy w lodowce jest naprawde puszyste i rozplywa sie w ustach:)