Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio razem z mamą przeglądałyśmy stare zeszyty z przepisami. Znalazłyśmy tam kilka perełek, o których albo zapomniałyśmy, albo w ogóle ich jeszcze nie piekłyśmy. Taką perełką jest właśnie placek ambasador. Przyznam się Wam szczerze, że ja go niestety nie pamiętam, ale mama twierdzi, że kiedyś często go piekła.
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25451
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19099
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 21613
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25451
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19099
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 21613
Składniki
Wymiary formy 28 cm x 24 cm. Margarynę z wodą rozpuszczamy w garnku. Dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy i kakao. Całość podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż cukier się rozpuści. Następnie pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna dodajemy do niej przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy 5 żółtek. Wszytko dokładnie ucieramy. W drugiej misce ubijamy na sztywno pozostałe nam 2 białka. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
W misce ubijamy na sztywno kolejne 2 białka. Dodajemy do nich cukier i ucieramy na gładko. Na końcu dodajemy kokos i delikatnie mieszamy.
Na ciasto nakładamy w równych odległościach po łyżce dżemu tworząc plamki. Te plamki dżemu przykrywamy ubitymi białkami z kokosem. Placek pieczemy w 160°C przez około 45-50 minut. Smacznego ;)