Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Babcia zawsze piekła je na święta Bożego Narodzenia.
duże blachy do układania ciastek do pieczenia, papier do pieczenia, foremki do ciastek, lub literatka do wycinania ciastek, stolnica, miska...
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 472
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16706
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 399
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 472
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16706
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 399
Składniki
Masło roztopić z cukrem i dodać smalec z gęsi. Po przestudzeniu dodać żółtka, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dopóki można wyrabiać drewnianą łyżką do ciasta w misce, potem zagniatamy ciasto na stolnicy. Rozrobić amoniak dodając trochę wody i wlać do ciasta, Posypać mąką stolnicę i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto jest za gęste można dodać trochę wody. Jeżeli ciasto się kruszy dodać trochę wody i mąki. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Ciasteczka możemy polukrować i posypać mielonymi orzechami, migdałami lub kolorową posypką. Możemy też przed położeniem na blasze posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec na złoty kolor na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.