Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Babcia zawsze piekła je na święta Bożego Narodzenia.
duże blachy do układania ciastek do pieczenia, papier do pieczenia, foremki do ciastek, lub literatka do wycinania ciastek, stolnica, miska...
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 26
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 134
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 26
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 134
Składniki
Masło roztopić z cukrem i dodać smalec z gęsi. Po przestudzeniu dodać żółtka, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dopóki można wyrabiać drewnianą łyżką do ciasta w misce, potem zagniatamy ciasto na stolnicy. Rozrobić amoniak dodając trochę wody i wlać do ciasta, Posypać mąką stolnicę i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto jest za gęste można dodać trochę wody. Jeżeli ciasto się kruszy dodać trochę wody i mąki. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Ciasteczka możemy polukrować i posypać mielonymi orzechami, migdałami lub kolorową posypką. Możemy też przed położeniem na blasze posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec na złoty kolor na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.