Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak już nieraz wspominałem, grillowanie nie kończy się na mięsiwach czy co gorsza na samej kiełbasie (a znam takich) grillowanie to również grillowane warzywa czy owoce z których można przygotować proste i smaczne desery. Zobaczcie jak banalny jest przepis na grillowanego ananasa za którego dałem 6zł.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3652
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 939
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4186
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 302
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3652
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 750
Składniki
Ananasa kroję na ćwiartki - staram się aby liście były na każdej ćwiartce. Liście zawijam w folię aluminiową - aby się nie spaliły i efektywniej wyglądały. Z każdej części ścinam środkową (trzonową) część ananasa i końcówkę. Na dobrze rozgrzanym grillu zaczynam grillować każdą z ćwiartek od strony łupiny. Jak każdy z kawałków nabierze już temperatury przewracam na boczki i grilluję je krótko "na kolor" Cukry zawarte w soku dość szybko się karmelizują. Gdy boczki gotowe wracam na stronę łupinki i posypuję każdy z kawałków wiórkami kokosowymi i grilluję jeszcze 3-4 minuty. Gotowego ananasa zręcznie (filetuję) odcinam od skórki i dzielę w kawałki wbijając do każdego wykałaczkę. Galeria zdjęć z etapów przygotowania i grillowania na : http://mechanikgrilluje.blogspot.com/2015/06/ananas-grillowany-deser.html