Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Nóż i deska do krojenia, gril, szpatułka, garnek, łyżka, tarka do jarzyn,wyciskacz do soku
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9518
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9518
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Składniki
Garść rodzynek moczymy w 50 ml rumu najlepiej ziołowego na noc.
Ananasa obieramy i kroimy w plastry wzdłuż rdzenia i osuszamy na ręczniki papierowym.
Przygotowujemy brązowy cukier na talerzu do obtoczenia ananasa tuż przed grilowaniem.
Przygotowujemy syrop: wodę, cukier puder lub biały,sok i skórkę otartą z 2,5 limonki umieszczamy w rondelku i gotujemy do momentu aż syrop się zredukuje o połowę. Na koniec dodajemy rum. Odstawiamy na bok.
Plastry ananasa obtaczamy w cukrze brązowym i kładziemy na rozgrzany gril. Smażymy po 2 minuty na jednej stronie.
Zdejmujemy z grilla i układamy na talerzykach.
Kładziemy jedną gałkę loda waniliowego na każdą porcję, posypujemy rodzynkami, a następnie polewamy syropem. Bardzo smacznego.