Do góry

Desery Przepis na:

Ananasowy tort królewski

Ananasowy tort królewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 784

Dodano:

Odsłon: 13956

Ciasto o królewskim smaku wymyślone przez szwajcarskiego kucharza Philippe Guignard

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 5 żółtek (300g)
  • 65 g cukru
  • 80 g mąki
  • 1/2 łyżeczki startej skórki od cytryny
  • 6 białka (175g)
  • 65 g cukru
  • szczypta soli
  • KREM:
  • 250 ml mleka
  • 1/2 laski wanili lub 2 paczki cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 25 g proszku do ubijania bitej śmietany
  • 10 ml rumu
  • 6 listków żelatyny
  • 500 g pokrojonego w kostkę ananasa
  • 400 g śmietany
  • 1 paczka jasnej galaretki owocowej
  • 100 g marmolady morelowej
> 6 os. > 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na biszkopt:
    *Ubijamy żółtka z cukrem przez ok 8 minut, dodajemy mąkę oraz skórki od cytryny, wszystko dokładnie mieszamy.
    *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i sól. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
    *Masę wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto powinno mieć wysokość ok 1 cm. Pieczemy w wysokiej temperaturze czyli 250 stopni przez 5 minut.
    *Po wyciągnięciu z pieca delikatnie posypujemy cukrem i chłodzimy.

  2. Po doklejeniu od pergaminu ciasto przekrawamy na połowę. Każdą część smarujemy cieniutko marmoladą morelową i bardzo ciasno zwijamy w rulon, który obwiązujemy folią i odkładamy na 3 godziny do lodówki.

  3. Roladki kroimy w cienkie plasterki i układamy tak jak na zdjęciu.

  4. Na masę
    *Podgrzewamy mleko z cukrem i wanilią. Zółtko mieszamy z proszkiem do ubijania śmietany. Następnie dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka. Całość wlewamy do mleka i zagotowujemy ciągle mieszając. Następnie chłodzimy.
    *Smietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy rum, pokrojonego ananasa, oraz rozpuszczoną w małej ilości wady żelatynę. Mieszamy z ostygniętym mlekiem i wlewamy do uprzednio wyłożonej biszkoptem tortownicy (28 cm). Odstawiamy do zastygnięcia.

  5. Układamy jeszcze górną warstwę z biszkoptów i zalewamy bardzo ostroznie , jak najcieniej uprzednio przygotowaną jasną galaretką.

  6. Ps 1.Są pewne trudności z oderwaniem po upieczeniu biszkoptu od pergaminu. Trzeba to jakoś przejść.
    Ps 2.Im bardziej ciasno będą zwinięte ruloniki tym lepiej.
    Ps 3 W przepisie koniecznie musi być dzem morelowy oraz proszek do ubijania śmietany
    Ps 4 Przepis pochodzi z książki : EUROPAS MEISTERKÖCHEN BITTE ZU TISCH

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 kwietnia 2014 Tak, koniecznie wyjaśnij ten "proszek..." bo np ja pomyślałam, że masz na myśli tzw. "śmietan-fix"...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 28 kwietnia 2014 Proszek do ubijania smietany,czy dobrze rozumie ,ze to bita smiet. w proszku???dzieki za odp. a ciasteczko wysmienicie wyglada

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 28 kwietnia 2014 a ja kupuję roladę jabłkową w ulubionej cukierni kroję je na te plasterki i dalej robię tak jak w opisie lub wykładam pokrojoną roladę w okrągłym naczyniu po brzegi robię krem i wykładam na roladę i do środka dodaje ptasie mleczko lub kawałki galaretki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 kwietnia 2014 Ale wymyślacie piękne cudeńka kobitki,ale nas kuszą te ślimaczki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń