Do góry

Desery Przepis na:

anhaltskuchen czyli placek przy okazji

anhaltskuchen czyli placek przy okazji

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 3422

Jest to jeszcze przepis z kuchni mojej babci. Absolutny hit - szybko się robi, szybko znika z talerza. Przepyszny, łatwy w zrobieniu, puszysty wypiek posypany na wierzchu cukrem. Nie spotkałam się jeszcze z podobnym wypiekiem w innym wykonaniu.

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. i trochę cukru
  • 4 jajka
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 250 g masła
  • cukier waniliowy i cukier biały do posypania placka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę z kartoflanką zmieszać na talerzu i podzielić na 4 części. Masło z cukrem ucierać na zimno na pianę i wsypać cukier waniliowy - duży. Dodać pierwszą część mąki i jedno jajko i ucierać na jednolitą masę. Tak powtarzamy 4 razy. Na koniec wsypać proszek do pieczenia i wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 33cmx26cm. Wierzch ciasta wyrównać i posypać cukrem waniliowym i białym cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 20 min.

    Po wyjęciu z piekarnika natychmiast należy na blasze pokroić wypiek na kawałki.

    Tym razem dodałam do ciasta i na wierzch prawdziwy cukier waniliowy. Zazwyczaj dodaję zwykły cukier wanilinowy.

    Wypiek ten można jeść wkrótce po upieczeniu wtedy jest chrupiąca wierzchnia warstewka z cukru, lub kiedy wystygnie i nabierze wilgoci. Wtedy jest taki jedyny w swoim rodzaju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń