Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste w wykonaniu, a smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym! :) Idealne na przyjęcie urodzinowe lub na Wielkanoc zamiast tradycyjnej wielkanocnej babki :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Składniki
Masło rozrabiamy z cukrem na jednolitą masę - najlepiej ręcznie, pod koniec możemy użyć miksera. Dodajemy cukier waniliowy. Roztrzepujemy jajka i łączymy je, partiami, z masą. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, partiami, by wszystko dobrze się wymieszało. Na koniec dodajemy parę kropel aromatu cytrynowego(jeśli lubimy).
Następnie 1/4 całej masy odlewamy do innej miski, w której mieszamy dokładnie masę z suchym kakao.
W formie do pieczenia babeczek układamy papierowe foremki, a następnie wypełniamy je masą tak, by zapełnić 3/4 foremki. Do każdej foremki dodajemy też łyżeczkę masy kakaowej. Wypełnioną formę wstawiamy do nagrzanego do 170*C piekarnika i pieczemy około 20-30 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z formy razem z papierkami, i gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem. Do piekarnika wstawiamy kolejną porcję.
P.S. Babeczki można zrobić również w wersji "okrojonej" - wykorzystując do tego tylko jajka, mąkę, cukier i masło :)