Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te babeczki bananowe to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości o intensywnym smaku. Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu każda babeczka zachwyca swoją miękkością i puszystością. Mielony cynamon i brązowy cukier nadają bogatego aromatu, a orzechy włoskie - fantastycznej chrupkości. Banany gwarantują naturalną słodycz i zapewniają przyjemną wilgotność ciasta. Babeczki sprawdzą się na drugie śniadanie, dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na wynos.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 252
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 771
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3619
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 252
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 771
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3619
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami. Banany obierz ze skórki i mocno rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na puszysty mus. Wymieszaj olej z wanilią, aż mieszanina stanie się gładka i emulsyjna. Następnie dodaj jogurt, wymieszaj i dorzuć puree bananowe. W osobnej misce zmiksuj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę – miksuj do momentu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Dodaj masę jajeczną do bananowej i wszystko dokładnie wymieszaj.
Przesianą mąkę wymieszaj z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. Małymi partiami wsypuj mączną mieszankę do płynnej i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
Przygotowaną masą napełniaj foremki do ¾ wysokości. Wierzch babeczek posyp posiekanymi orzechami włoskimi i nasionami chia. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Jeśli wierzch babeczek zbyt mocno się nagrzewa, zmniejsz temperaturę do 180°C.
Upieczone babeczki bananowe wyjmij z foremek, ale zostaw w bibułkach. Odstaw na kratce do pełnego wystudzenia. Podawaj samodzielnie lub polane roztopioną czekoladą.