Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te babeczki bananowe to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości o intensywnym smaku. Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu każda babeczka zachwyca swoją miękkością i puszystością. Mielony cynamon i brązowy cukier nadają bogatego aromatu, a orzechy włoskie - fantastycznej chrupkości. Banany gwarantują naturalną słodycz i zapewniają przyjemną wilgotność ciasta. Babeczki sprawdzą się na drugie śniadanie, dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na wynos.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9536
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3091
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6604
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9536
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3091
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6604
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami. Banany obierz ze skórki i mocno rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na puszysty mus. Wymieszaj olej z wanilią, aż mieszanina stanie się gładka i emulsyjna. Następnie dodaj jogurt, wymieszaj i dorzuć puree bananowe. W osobnej misce zmiksuj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę – miksuj do momentu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Dodaj masę jajeczną do bananowej i wszystko dokładnie wymieszaj.
Przesianą mąkę wymieszaj z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. Małymi partiami wsypuj mączną mieszankę do płynnej i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
Przygotowaną masą napełniaj foremki do ¾ wysokości. Wierzch babeczek posyp posiekanymi orzechami włoskimi i nasionami chia. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Jeśli wierzch babeczek zbyt mocno się nagrzewa, zmniejsz temperaturę do 180°C.
Upieczone babeczki bananowe wyjmij z foremek, ale zostaw w bibułkach. Odstaw na kratce do pełnego wystudzenia. Podawaj samodzielnie lub polane roztopioną czekoladą.