Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te babeczki bananowe to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości o intensywnym smaku. Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu każda babeczka zachwyca swoją miękkością i puszystością. Mielony cynamon i brązowy cukier nadają bogatego aromatu, a orzechy włoskie - fantastycznej chrupkości. Banany gwarantują naturalną słodycz i zapewniają przyjemną wilgotność ciasta. Babeczki sprawdzą się na drugie śniadanie, dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na wynos.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27311
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27311
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami. Banany obierz ze skórki i mocno rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na puszysty mus. Wymieszaj olej z wanilią, aż mieszanina stanie się gładka i emulsyjna. Następnie dodaj jogurt, wymieszaj i dorzuć puree bananowe. W osobnej misce zmiksuj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę – miksuj do momentu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Dodaj masę jajeczną do bananowej i wszystko dokładnie wymieszaj.
Przesianą mąkę wymieszaj z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. Małymi partiami wsypuj mączną mieszankę do płynnej i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
Przygotowaną masą napełniaj foremki do ¾ wysokości. Wierzch babeczek posyp posiekanymi orzechami włoskimi i nasionami chia. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Jeśli wierzch babeczek zbyt mocno się nagrzewa, zmniejsz temperaturę do 180°C.
Upieczone babeczki bananowe wyjmij z foremek, ale zostaw w bibułkach. Odstaw na kratce do pełnego wystudzenia. Podawaj samodzielnie lub polane roztopioną czekoladą.