Do góry

Desery Przepis na:

babeczki cappuccino z pianką

babeczki cappuccino z pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4250

Dodano:

Odsłon: 2109

Pierwszy raz zrobiłam je do pracy 2 dni temu z okazji Mikołajek. Dzisiaj znów je upiekłam. Są po prostu najlepsze z najlepszych, a do tego ich przygotowanie nie zajmuje więcej jak 10 minut. Zdecydowanie dopisuję je do mojej listy ,,Ulubione" :) Mojewypieki, dzięki za przepis! :)

Składniki

  • 2 jajka
  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 120 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropel soku z cytryny lub aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (kremowej!)
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
babeczki cappuccino z pianką

Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puch i cały czas miksując dodajemy po 1 jajku. Używając już tylko i wyłącznie szpatułki do mieszania dodajemy aromat cytrynowy i mąkę z proszkiem. Na sam koniec wlewamy mleko i mieszamy do połączenia się składników.

  2. Masę dzielimy na 2 części, a do jednej z nich dodajemy kawę. Papilotki napełniamy do połowy jasną masą, a od połowy ciemną. Pieczemy ok 20 minut w 170*C.

  3. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy również schłodzony serek, cukier puder i miksujemy do uzyskania ubitej śmietanki. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Wystudzone babeczki dekorujemy kleksem z bitej śmietany i posypujemy kawą rozpuszczalną.

  4. *Papilotki najlepiej wypełniać rękawem cukierniczym.
    * Babeczki mogą leżeć w lodówce do kilku dni nie tracąc przy tym swojego nieziemskiego smaku :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń