Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To najprostsze cytrynowe babeczki na świecie. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Są miękkie i delikatne, pyszne.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27136
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27136
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę połączyć z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki - mleko z olejem, jajkiem i sokiem oraz startą skórką z cytryn. Następnie mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać razem, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Foremki wypełnić ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika, piec około 25 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe babeczki warto polać cytrynowym lukrem i udekorować cukrowymi ozdobami. Wyciskamy sok z cytryny (1 łyżka), powoli dodajemy cukier puder (około 0,5 szklanki). Stopniowo, mieszając. Aż uzyskamy odpowiednią gęstość lukru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki, dodajemy cukier, gdy za gęsty - sok z cytryny.