Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To najprostsze cytrynowe babeczki na świecie. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Są miękkie i delikatne, pyszne.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 93
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31248
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 93
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31248
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę połączyć z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki - mleko z olejem, jajkiem i sokiem oraz startą skórką z cytryn. Następnie mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać razem, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Foremki wypełnić ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika, piec około 25 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe babeczki warto polać cytrynowym lukrem i udekorować cukrowymi ozdobami. Wyciskamy sok z cytryny (1 łyżka), powoli dodajemy cukier puder (około 0,5 szklanki). Stopniowo, mieszając. Aż uzyskamy odpowiednią gęstość lukru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki, dodajemy cukier, gdy za gęsty - sok z cytryny.