Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To najprostsze cytrynowe babeczki na świecie. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Są miękkie i delikatne, pyszne.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22677
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15039
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4791
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45030
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 683
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 807
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22677
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15039
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4791
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45030
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 683
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 807
Składniki
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę połączyć z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki - mleko z olejem, jajkiem i sokiem oraz startą skórką z cytryn. Następnie mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać razem, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Foremki wypełnić ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika, piec około 25 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe babeczki warto polać cytrynowym lukrem i udekorować cukrowymi ozdobami. Wyciskamy sok z cytryny (1 łyżka), powoli dodajemy cukier puder (około 0,5 szklanki). Stopniowo, mieszając. Aż uzyskamy odpowiednią gęstość lukru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki, dodajemy cukier, gdy za gęsty - sok z cytryny.