Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny krem pozwolił mi przenieść się w czasy dzieciństwa, kiedy to zajadałam się kultowym batonikiem Milky Way ;)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117079
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8050
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3018
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1666
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1339
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117079
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8050
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3018
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1666
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1339
Składniki
Na początku każdy batonik dzielimy na 4 kawałki. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Później dodajemy do niej jajka i mleko. Ucieramy do połączenia się wszystkich składników. Następnie do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy kakao i miksujemy na gładkie ciasto. Ciastem wypełniamy w 2/3 wysokości formę na mufinki wyłożoną papilotkami. W każdej babeczce na środku umieszczamy kawałek batonika. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie przygotowujemy krem. 150 ml śmietanki kremówki podgrzewamy i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę batoniki. Uważamy, żeby nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Ściągamy krem z ognia, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ubijamy pozostałą część kremówki. Do ubitej śmietany dodajemy zimny krem z Milky Way i fix do śmietany. Chwilę ubijamy do połączenia składników. Następnie w drugiej misce ucieramy mascarpone. Kiedy pozbędziemy się grudek i serek będzie gładki dodajemy go do śmietany i delikatnie wszystko mieszamy.
Na koniec wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Ozdabiamy kawałkiem batonika i gwiazdkami. Smacznego ;)