Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki Milky Way

Babeczki Milky Way

Autor:

Przepisów i artykułów: 351 Ocena: 3788

Dodano:

Odsłon: 3151

Pyszny krem pozwolił mi przenieść się w czasy dzieciństwa, kiedy to zajadałam się kultowym batonikiem Milky Way ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 100 g mąki
  • 120 g cukru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 3 batoniki Milky Way
  • Krem:
  • 6 batoników Milky Way
  • 400 ml kremówki 36%
  • 250 serka mascarpone
  • 1 fix do śmietany
  • Dodatkowo do dekoracji:
  • 2 batoniki Milky Way
  • małe opakowanie Magic Stars
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku każdy batonik dzielimy na 4 kawałki. Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Później dodajemy do niej jajka i mleko. Ucieramy do połączenia się wszystkich składników. Następnie do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy kakao i miksujemy na gładkie ciasto. Ciastem wypełniamy w 2/3 wysokości formę na mufinki wyłożoną papilotkami. W każdej babeczce na środku umieszczamy kawałek batonika. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Następnie przygotowujemy krem. 150 ml śmietanki kremówki podgrzewamy i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę batoniki. Uważamy, żeby nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Ściągamy krem z ognia, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ubijamy pozostałą część kremówki. Do ubitej śmietany dodajemy zimny krem z Milky Way i fix do śmietany. Chwilę ubijamy do połączenia składników. Następnie w drugiej misce ucieramy mascarpone. Kiedy pozbędziemy się grudek i serek będzie gładki dodajemy go do śmietany i delikatnie wszystko mieszamy.

  3. Na koniec wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Ozdabiamy kawałkiem batonika i gwiazdkami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń