Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 66
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 48
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 154
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 66
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 48
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 154
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą. Dodaj pokrojone na kawałeczki schłodzone masło. Składniki posiekaj długim nożem.
Następnie dodaj do nich żółtka i śmietanę, szybko wyrób rękami gładkie ciasto. Zawiń w folię, włóż do lodówki i schładzaj około 30 minut.
Foremki do babeczek posmaruj masłem.
Ciasto rozwałkuj. Placek przenieś na wałku na ustawione obok siebie foremki.
Dociskaj wałkiem do brzegów foremek odcinając porcje ciasta. Skrawki ponownie zagnieć, rozwałkuj, przenieś na wałku na kolejne foremki.
Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Przykryj pergaminem.
Foremki ustaw na płaskiej blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor (około 10-12 minut). Wystudź.
Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z sokiem cytrynowym. Wymieszaj z serkiem waniliowym, likierem i skórką z cytryny.
Przygotowanym kremem napełnij babeczki. Udekoruj owocami.