Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko dla dzieci :)
Puszyste kluseczki kładzione , podane na słodko to szybki obiad gotowy w kwad...
Odsłon: 809
Maj to miesiąc szparagów. Uwielbiam wiosnę między innymi dlatego, że obfituje...
Odsłon: 40
Puszyste kluseczki kładzione , podane na słodko to szybki obiad gotowy w kwad...
Odsłon: 809
Maj to miesiąc szparagów. Uwielbiam wiosnę między innymi dlatego, że obfituje...
Odsłon: 40
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą. Dodaj pokrojone na kawałeczki schłodzone masło. Składniki posiekaj długim nożem.
Następnie dodaj do nich żółtka i śmietanę, szybko wyrób rękami gładkie ciasto. Zawiń w folię, włóż do lodówki i schładzaj około 30 minut.
Foremki do babeczek posmaruj masłem.
Ciasto rozwałkuj. Placek przenieś na wałku na ustawione obok siebie foremki.
Dociskaj wałkiem do brzegów foremek odcinając porcje ciasta. Skrawki ponownie zagnieć, rozwałkuj, przenieś na wałku na kolejne foremki.
Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Przykryj pergaminem.
Foremki ustaw na płaskiej blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor (około 10-12 minut). Wystudź.
Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z sokiem cytrynowym. Wymieszaj z serkiem waniliowym, likierem i skórką z cytryny.
Przygotowanym kremem napełnij babeczki. Udekoruj owocami.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z rabarbarem zapieczonym w migdałowym kremie
Desery
Ciasto z serem i truskawkami
Desery
Ciasto rabarbarowe z truskawkami
Desery
Szybkie ciasto mieszane kakaowe z rabarbaremn i truskawką i kruszonką
Tarta z rabarbarem zapieczonym w migdałowym kremie
Rabarbar jest popularnym składnikiem wiosennym, a przygotowanie tarty z jego...
Odsłon: 19
Ciasto z serem i truskawkami
Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto. Można je upiec z różnymi owocami. Dziś w...
Odsłon: 160