Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z kokosem

Babeczki z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48531

Dodano:

Odsłon: 3958

Pamiętacie jak zamieściłam przepis na kruche korpusy do babeczek. Poniżej jakby kontynuacja tego przepisu. Zgodzicie się ze mną, że nie ma sensu jeść samych korpusów, więc musiało powstać do nich wypełnienie. Masa jest bardzo prosta, nie miałam czasu na robienie budyniu czy masy maślanej. Do tego wiśnie z syropu i odrobina galaretki wiśniowej.

Składniki

  • korpusy kruche (https://smaker.pl/przepis-kruche-babeczki-korpusy,110006.html) 12 sztuk
  • wiórka kokosowe 10 dkg
  • cukier puder 2 łyżki
  • mleko 50 ml
  • masło 1 łyżka
  • wiśnie z syropu 12 sztuk
  • syrop wiśniowy 4 łyżki
  • żelatyna spożywcza 1 łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę wiśniową:
    Syrop wiśniowy doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim żelatynę, odstawiamy do wystudzenia.
    Teraz czas na masę kokosową: Wiórka kokosowe mieszamy z cukrem, zalewamy je gotującym mlekiem. Wlewamy je powoli i obserwujemy czy masa nie jest zbyt płynna. Jeżeli wydaje Wam się, że wystarcz 40 ml mleka, to więcej nie wlewajcie. Chodzi o to, aby kokos był związany przez mleko, ale w nim nie pływał. Do ciepłej masy kokosowej dodajemy łyżkę masła. Całość energicznie mieszamy. Masę odstawiamy do przestudzenia.
    W tym czasie, gdy masa nam się studzi, galaretka wiśniowa powinna mieć pierwsze oznaki tężenia.
    Jeżeli galaretka jest już dość gęsta*, wlewamy ją do babeczek, do każdej po odrobinie, tak aby lekko przykryła spód babeczek. Na galaretce układamy wiśnie. W takim stanie pozostawiamy ciastka do zastygnięcia.
    Gdy galaretka jest już w formie stałej, nakładamy zimną masę kokosową, robimy to za pomocą łyżeczki. Masa powinna przykryć wiśnie, tak aby nie było wiadomo co kryją w sobie babeczki.
    Jeżeli macie ochotę użyć szprycy dekorującej, nie róbcie tego. Przy tłoczeniu masy mleko oddziela się od kokosu.
    Sprawdziłam i musiałam przejść na metodę z łyżeczką, prostą, ale skuteczną :))





  2. * Bardzo ważne jest, aby galaretka nie była płynna, gdy ją wlewamy do babeczek, gdyż może spowodować rozmiękczenie ciastek.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 27 listopada 2014 Uwielbiam takie babeczki,a Twoje wyglądają smakowicie :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 26 listopada 2014 super są, nie dość, że szybkie to jeszcze dobór smakowy bardzo mi się podoba :) takie małe śnieżynki :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 26 listopada 2014 Te babeczki muszą być przepyszne ,kokosy uwielbiam więc nie mogę się im oprzeć ....
Wyglądają bardzo smakowicie ...
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń