Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z kremem cytrynowym i owocami

Przepis dnia 2013-05-25
Babeczki z kremem cytrynowym i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7561

Dodano:

Odsłon: 25473

Pyszne kruche babeczki napełnione kremem, udekorowane owocami. Można je również podać z bitą śmietaną lub udekorować pisakami lukrowymi. Polecam.

Składniki

  • Na babeczki:
  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • krem cytrynowy z przepisu tutaj https://smaker.pl/przepis-lemon-curd-krem-cytrynowy,100501.html
  • owoce do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babeczki z kremem cytrynowym i owocami

Przygotowanie

  1. Babeczki: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce godzinę. Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, szklanką wycinamy koła (trzeba dopasować tak, by wielkość wyciętych kółek przykryła dno i boki foremek). Ciastem wyklejamy foremki na babeczki (foremki można lekko natłuścić, ja tego nie robiłam). Ciasto na dnie foremek nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (aż będą złote). Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z foremek i zostawiamy do wystudzenia.

  2. Babeczki napełniamy kremem cytrynowym, dekorujemy owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń