Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki z kremem i owocami bazują na kruchym spodzie oraz dodatku skórki z cytryny. Dzięki temu słodycz świetnie się przełamuje z kwaskowością. Zobacz prosty przepis.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 478
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 239
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9635
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1119
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4456
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 478
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 239
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9635
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1119
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4456
Składniki
Mąkę pszenną przesiej na blat w formie kopca. Na środek wyłóż zimne masło pokrojone w kostkę. Wsyp cukier puder i zacznij łączyć składniki. Wtedy wbij jedno całe jajko i żółtko. Posól odrobinę wszystkie składniki. Energicznie zagnieć ciasto. Masa powinna mieć konsystencję kruszonki, a jeśli nie możesz zlepić wszystkich składników, dodaj łyżkę wody. Uformuj kulę i włóż ciasto do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotuj krem. Jajka ubij na parze wraz z cukrem pudrem. Najlepiej umieść je w głębokim naczyniu nad garnkiem z gotującą się wodą. Po kilku minutach dodaj startą skórkę z cytryn i wyciśnięty z nich sok. Ubijaj dalej. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie mieć podwojoną objętość, przełóż masę do miski. Dodaj masło i ubijaj aż składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Ciasto wyłóż z lodówki, podziel je na kilka części i rozwałkuj. Wylep masą blaszki do tartaletek. Nakłuj widelcem spód. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz spody do babeczek przez około 15 minut. Wystudź na kratce. Krem przełóż równomiernie na spód ciasta. Udekoruj ulubionymi owocami i cukrem pudrem.