Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki z kremem i owocami bazują na kruchym spodzie oraz dodatku skórki z cytryny. Dzięki temu słodycz świetnie się przełamuje z kwaskowością. Zobacz prosty przepis.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 934
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1973
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 455
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 934
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1973
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 455
Składniki
Mąkę pszenną przesiej na blat w formie kopca. Na środek wyłóż zimne masło pokrojone w kostkę. Wsyp cukier puder i zacznij łączyć składniki. Wtedy wbij jedno całe jajko i żółtko. Posól odrobinę wszystkie składniki. Energicznie zagnieć ciasto. Masa powinna mieć konsystencję kruszonki, a jeśli nie możesz zlepić wszystkich składników, dodaj łyżkę wody. Uformuj kulę i włóż ciasto do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotuj krem. Jajka ubij na parze wraz z cukrem pudrem. Najlepiej umieść je w głębokim naczyniu nad garnkiem z gotującą się wodą. Po kilku minutach dodaj startą skórkę z cytryn i wyciśnięty z nich sok. Ubijaj dalej. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie mieć podwojoną objętość, przełóż masę do miski. Dodaj masło i ubijaj aż składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Ciasto wyłóż z lodówki, podziel je na kilka części i rozwałkuj. Wylep masą blaszki do tartaletek. Nakłuj widelcem spód. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz spody do babeczek przez około 15 minut. Wystudź na kratce. Krem przełóż równomiernie na spód ciasta. Udekoruj ulubionymi owocami i cukrem pudrem.