Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki z truskawkami to pyszny deser sezonowy, który szczególnie posmakuje najmłodszym. Niech cię to jednak nie zwiedzie! Dorośli też nie odmówią sobie tej truskawkowej, słodkiej przyjemności.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 493
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 176
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 169
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 493
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 176
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 169
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Odłóż na bok. W drugiej misce rozbełtaj jajka. Dodaj mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj tylko do połączenia. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Pokrój je w bardzo drobną kostkę i połóż na papierowych ręcznikach na 5 minut, by pozbyć się nadmiaru wilgoci. Przenieś owoce do ciasta i delikatnie wymieszaj całość.
Formę na 12 muffinek wyłóż papilotkami. Rozdziel równomiernie ciasto do maksymalnie ¾ wysokości. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego na 180 st. Celsjusza na 15-18 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij babeczki z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na metalowej kratce.
Przygotuj glazurę, mieszając wszystkie składniki w miseczce do uzyskania jednolitej pasty. Truskawki do dekoracji umyj i obierz z szypułek. Pokrój je w cienkie plasterki.
Za pomocą łyżki nakładaj niewielki kleks glazury na wierzch muffinek. Natychmiast kładź po 2 plasterki owoców, dociskając je do polewy, by się skleiły z babeczkami. Gotowe babeczki z truskawkami pozostaw na chwilę, by glazura całkowicie zastygła. Po tym czasie możesz je podawać.