Do góry

Desery Przepis na:

Babka budniowa

Babka budniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1552

Dodano:

Odsłon: 2436

Szybka i prosta babka. Jest naprawdę smaczna, wilgotna i ma lekko budyniowy posmak. Na święta będzie jak znalazł.

Składniki

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej, tortowej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka budniowa

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Wlać olej. Zmiksować.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Dodać do ciasta. Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką.
    Część ciasta wyłożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
    Do pozostałej części ciasta, dodać kakao i mleko.
    Zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na jasne ciasto.

  2. Piec w temperaturze 180 stopni, 50-55 minut.
    Po wystudzeniu, dowolnie udekorować.
    Ja zrobiłam polewę czekoladową i posypałam, posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
    Można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń