Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 1711

Dodano:

Odsłon: 16197

Delikatna,cytrynowa, zadowoli nawet wybredne podniebienie :)

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 cukier waniliowy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka cytrynowa

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubijamy z cukrami na gęstą i puszystą masę(na parze).Obie mąki przesiewamy przez sito i mieszamy razem z proszkiem.Dodajemy do ubitych jaj,cały czas delikatnie ubijając.Gdy składniki się połączą,wlewamy roztopione,gorące masło,nie przerywając ubijania.Na końcu dodajemy sok i startą skórkę z cytryny.Pieczemy w temp.190 stopni,czas pieczenia 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Beniaroza 30 stycznia Pyszna babka! Właśnie kolejna siedzi w piekarniku.Ja nie ubijam jajek na parze tylko normalnie w misce na bufecie i wychodzi puszysta. Przepis godny polecenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 marca 2015 czy ubite jajka trzeba schłodzić przed wsypaniem mąki? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń