Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 2816

Wilgotna, lekka w konsystencji. Zawsze się udaje. Po prostu pyszna.

Składniki

  • 1 szkl. i trochę cukru
  • 5 jaj
  • 250 g masła
  • 1 szkl. i trochę mąki
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozetrzeć masło z cukrem na pianę, dodać jajka, skórkę cytrynową, dobrze wymieszać, dosypać zmieszane mąki, wlać sok z 1 cytryny. Dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko dobrze wyrobić.

    Wysmarowaną blaszkę keksową długości 27 cm. wysypać kaszką manną.

    Ciasto przekładamy do foremki, lekko nacinamy nożem przez środek.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min. Przed wyjęciem babkę sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy.

    Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy babkę z foremki i studzimy na kratce. Jak babka ostygnie lukrujemy wierzch. Do cukru pudru zamiast wody można też dodać sok z cytryny.

    Dobra do niedzielnej kawy jak i na świąteczny stół.

    Uwaga: ja robię ciasto w sposób klasyczny tzn. ucierane. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Uważam, że wtedy ciasto tego typu jest dużo smaczniejsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń