Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotna, lekka w konsystencji. Zawsze się udaje. Po prostu pyszna.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Składniki
Rozetrzeć masło z cukrem na pianę, dodać jajka, skórkę cytrynową, dobrze wymieszać, dosypać zmieszane mąki, wlać sok z 1 cytryny. Dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko dobrze wyrobić. Wysmarowaną blaszkę keksową długości 27 cm. wysypać kaszką manną. Ciasto przekładamy do foremki, lekko nacinamy nożem przez środek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min. Przed wyjęciem babkę sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy babkę z foremki i studzimy na kratce. Jak babka ostygnie lukrujemy wierzch. Do cukru pudru zamiast wody można też dodać sok z cytryny. Dobra do niedzielnej kawy jak i na świąteczny stół. Uwaga: ja robię ciasto w sposób klasyczny tzn. ucierane. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Uważam, że wtedy ciasto tego typu jest dużo smaczniejsze.