Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa.

Babka cytrynowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 379

Dodano:

Odsłon: 5449

Bardzo dobra babka cytrynowa . Do jej wykonania używa się rozpuszczonego , gorącego masła i to sprawia ,że ciasto jest bardzo delikatne i pyszne.

Składniki

  • Składniki: na małą foremkę do babki
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z jednej cytryny,bez białych błonek
  • Sok z jednej cytryny
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy na jasny ,puszysty krem dodając
    Partiami cukier .Następnie dodajemy , w trzech częściach
    Obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i
    Miksujemy tylko połączenia się składników.Masło
    Roztapiamy i jeszcze ciepłe dodajemy do ciasta ,miksujemy.
    Sok i skórkę dodajemy na końcu ,miksujemy krótko i
    Ciasto przelewamy do foremki natłuszczonej i wysypanej
    Bułką tartą.Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
    Po przestygnięciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń