Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna babka na świąteczny stół. Smaczna, wilgotna, z wyraźnym akcentem cytrynowym. Wykończona kwaskowatym lukrem przyrządzonym z soku z cytryny i cukru pudru. I całkiem łatwa i szybka w wykonaniu.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 352803
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1341
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 352803
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1341
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 174
Składniki
Jajka ( w temp pokojowej ) ubijamy razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą jasną masę
Gdy jajka z cukrem są już ubite wlewamy etapami oliwę cały czas dalej ubijając
Kolejno wlewamy sok wyciśnięty z jednej cytryny nie przerywając ubijania oraz dodajemy otartą skórkę z 1 cytryny
Zmniejszamy obroty i do masy dodajemy przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę na przemian z mlekiem ( w temp pokojowej ). Cały czas mieszamy ciasto na mniejszych obrotach dodając też kilka kropli aromatu. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość rzadkie. Nie dosypujemy więcej mąki
Ciastem napełniamy formę na babkę wysmarowaną uprzednio masłem i obsypaną bułką tartą
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 - 60 minut
Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Wyjmujemy z formy po całkowitym wystudzeniu
Babkę ozdabiamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem
Lukier przygotowujemy z soku wyciśniętego z połowy cytryny i cukru pudru mieszając tylko oba składniki. Lukier musi być dość gęsty inaczej spłynie z babki