Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowo - pomarańczowa

Babka cytrynowo - pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2934

Dodano:

Odsłon: 123

Jest wilgotna i pyszna, wprost rozpływa się w ustach. Jest też prosta w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. Babka udekorowana lukrem lub inną polewą pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Ale oczywiście to ciasto jest idealna nie tylko na Wielkanoc, ale również na co dzień do kawy i herbaty. Ja robię je często bo zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.

Składniki

  • 2 jajka
  • 7 płaskich łyżek masła roślinnego
  • 3/4szkl. cukru zwykłego
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mleka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • zapach pomarańczowy do ciasta
  • Lukier;
  • sok z jednej małej cytryny
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka cytrynowo - pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Miękkie masło włożyć do miski miksera. Wsypałam cukier waniliowy i cukier zwykły i ucierałam na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut. Mąkę i proszek do pieczenia przesiałam do osobnej miseczki a następnie dodałam powoli do masła. W tym momencie powstało bardzo gęste ciasto. Dodałam mleko i skórkę z cytryny i miksowałam kolejnych kilka minut. Na koniec dodałam jajka pojedynczo, miksując po każdym do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta oraz aromat pomarańczowy. Metalową foremkę do babki z kominem wysmarowałam margaryną i wysypałam kaszą manną. Ciasto przelałam do formy i wyrównałam. Formę wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam ok. 35 minut w temp. 160 stopni plus termoobieg, ale najlepiej kontrolować patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Moja foremka była dość niska więc ciasto było cienkie i szybciej się piekło. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam żeby wystygło. Chłodne ciasto wyjęłam z foremki na talerz i udekorowałam lukrem. Lukier zrobiłam z soku wyciśniętego z jednej cytryny i cukru pudru. Lukier ucierałam łyżką dodając partiami cukier puder aż lukier zrobił się gęsty i biały. Tak przygotowanym lukrem polałam babkę i posypałam ją posypkami cukrowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń