Do góry

Desery Przepis na:

Babka czekoladowa z jabłkiem

Babka czekoladowa z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 403

Dodano:

Odsłon: 515

Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem jabłka

Składniki

  • 200g masła
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki rumu ( opcjonalnie)
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka czekoladowa z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy formę na babkę . Nagrzewamy piekarnik do 180˚C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszysty krem a następnie dodajemy stopniowo jajka.



    W drugie misce przesiać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia. Do ubitej masy dodać czekoladę i mleko (opcjonalnie rum) i wszystko delikatnie wymieszać.

    Następnie dodać mieszankę mąki i wszystko zmiksować do połączenia się składników.
    Obrać dwa jabłka i pokroić w grubsze cząstki(paski).
    Najpierw wyłożyć połowę ciasta do formy i rozłożyć jabłka. Wszystko przykryć drugą częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut ( do tzw. Suchego patyczka)
    Babkę ostudzić, wyłożyć na paterę i posypać cukrem pudrem. Można podawać z dodatkami np. bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń