Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 445
Dodano: 19.04.2017
Odsłon: 550
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowujemy formę na babkę . Nagrzewamy piekarnik do 180˚C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszysty krem a następnie dodajemy stopniowo jajka.
W drugie misce przesiać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia. Do ubitej masy dodać czekoladę i mleko (opcjonalnie rum) i wszystko delikatnie wymieszać.
Następnie dodać mieszankę mąki i wszystko zmiksować do połączenia się składników.
Obrać dwa jabłka i pokroić w grubsze cząstki(paski).
Najpierw wyłożyć połowę ciasta do formy i rozłożyć jabłka. Wszystko przykryć drugą częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut ( do tzw. Suchego patyczka)
Babkę ostudzić, wyłożyć na paterę i posypać cukrem pudrem. Można podawać z dodatkami np. bitą śmietaną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)