Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja ulubiona baza do babki, plus kilka dodatków. Tym razem czekolada, kakao i pomarańcza. W efekcie mam pyszną, wilgotną i aromatyczną babkę czekoladową z pomarańczą. Zrobiłam też polewę czekoladową, żeby dopełnić całości, ale babkę wystarczy posypać cukrem pudrem i też będzie super.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 675
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 440
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3292
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 867
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 675
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 440
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3292
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4097
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 867
Składniki
Czekoladę drobno pokroić nożem. Otrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i ucierać jeszcze kilka minut. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlać sok z pomarańczy. Ponownie utrzeć do połączenia składników. Na koniec dodać otartą skórkę pomarańczową i pokrojoną drobno czekoladę. Wszystko razem wymieszać.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 70 minut. Czas pieczenia może się różnić, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Wystudzoną babkę udekorować polewą, lub posypać cukrem pudrem. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Wierzch posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.