Do góry

Desery Przepis na:

Babka czekoladowa z serem

Babka czekoladowa z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 534

Dodano:

Odsłon: 6296

Pyszna i wilgotna babka czekoladowa z serem

Składniki

  • Ciasto babkowe:
  • 3/4 szkl. kakao
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g masła
  • 2 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • Masa serowa:
  • 500 g sera półtłustego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masa serowa:
    Wszystkie składniki zmiksuj przy użyciu blendera na delikatną masę.

  2. Ciasto:
    Wszystkie składniki zmiksuj przy użyciu blendera na delikatną masę.
    Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodaj jogurt naturalny (dobrze by postał z 15 min w temperaturze pokojowej). Wymieszaj dokładnie.

  3. W osobnej misce utrzyj razem masło, cukier brązowy, ekstrakt waniliowy oraz jajka dodawane pojedynczo.
    Do masy z masła dodaj masę z czekolady. Wszystko razem zmiksuj.
    Na sam koniec dodaj sól oraz mąkę. Wszystko ponownie wymieszaj.

  4. Formę do babki z kominem wstaw do piekarnika i rozgrzej go do temperatury 180 stopni. Wyjmij formę i dobrze ją natłuść. Wlej do formy połowę ciasta, na środku rozłóż masę serową w formę wieńca, i na górę wylej pozostałą część ciasta czekoladowego.
    Piecz na termoobiegu przez 55-65 min. po 30-40 minutach warto zmniejszyć temperaturę do 170 stopni by ciasto z wierzchu nadmiernie się nie przypiekło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń