Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady i orzechów, ta babka na pewno przypadnie Ci do gustu. Świetnie sprawdzi się nie tylko na święta Wielkanocne, ale także wiele innych okazji.
Do tego przepisu przygotuj formę z kominem, która ma średnicę spodu ok. 15 cm.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4563
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 723
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 318
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14638
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4563
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 723
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 318
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14638
Składniki
Masło utrzyj na gładką i pulchną masę. Następnie dodaj do niego cukier i żółtka, cały czas miksując składniki.
Przygotuj w misce przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj do tych składników jeszcze zmielone orzechy laskowe i migdały.
Teraz połącz przygotowaną wcześniej masę wraz z suchymi składnikami. Wymieszaj w taki sposób, aby nie było grudek. Masa powinna być jednolita.
Dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką albo szpatułką tylko do połączenia składników.
Ubij białka z dodatkiem odrobiny soli na sztywną pianę. Wmieszaj je do przygotowanej masy, najlepiej stopniowo, łyżka po łyżce.
Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem. Wlej masę na babkę orzechowo-czekoladową.
Piecz w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka bez termoobiegu, z włączoną grzałką górną i dolną.
Wystudź babkę i udekoruj ją lukrem czy też cukrem pudrem. Dobrze będzie smakować także z polewą czekoladową.