Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady i orzechów, ta babka na pewno przypadnie Ci do gustu. Świetnie sprawdzi się nie tylko na święta Wielkanocne, ale także wiele innych okazji.
Do tego przepisu przygotuj formę z kominem, która ma średnicę spodu ok. 15 cm.
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 235
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 45
Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...
Odsłon: 914
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 51
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 235
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 45
Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...
Odsłon: 914
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 51
Składniki
Masło utrzyj na gładką i pulchną masę. Następnie dodaj do niego cukier i żółtka, cały czas miksując składniki.
Przygotuj w misce przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj do tych składników jeszcze zmielone orzechy laskowe i migdały.
Teraz połącz przygotowaną wcześniej masę wraz z suchymi składnikami. Wymieszaj w taki sposób, aby nie było grudek. Masa powinna być jednolita.
Dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką albo szpatułką tylko do połączenia składników.
Ubij białka z dodatkiem odrobiny soli na sztywną pianę. Wmieszaj je do przygotowanej masy, najlepiej stopniowo, łyżka po łyżce.
Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem. Wlej masę na babkę orzechowo-czekoladową.
Piecz w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka bez termoobiegu, z włączoną grzałką górną i dolną.
Wystudź babkę i udekoruj ją lukrem czy też cukrem pudrem. Dobrze będzie smakować także z polewą czekoladową.