Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na puszystą, a jednocześnie wilgotną babkę dyniową. Delikatnej dyni towarzyszy aromat korzennych przypraw, a całość ozdobimy lukrem na bazie herbaty. Do tego babka jest prosta, szybka w przygotowaniu i idealna do podzielenia się przy popołudniowym kubku kakao albo herbaty.
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 24
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 139
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 153
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 283
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 24
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 139
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 153
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 283
Składniki
Przygotuj produkty suche. Dodaj do mąki cynamon, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie i sodę oczyszczoną. Składniki wymieszaj rózgą.
Do osobnej miski włóż miękkie masło i brązowy cukier. Ucieraj je ze sobą mikserem do uzyskania puszystej i jasnej masy.
Dodaj stopniowo jajka, za każdym razem mieszając do całkowitego połączenia się składników.
Dodaj puree z dyni i wymieszaj. Dodaj syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszaj.
Stopniowo dodaj mąkę, najlepiej w dwóch, lub trzech partiach, i wymieszaj dokładnie.
Ciasto przełóż do formy do babek (średnica 24 cm, wysokość 9 cm) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC, w funkcji góra dół, przez 45 – 50 minut. Gotowe ciasto wystudź całkowicie.
Przygotuj lukier. Do cukru pudru 2 łyżki mocnej herbaty i wymieszaj do uzyskania lukru. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj kilka kropel wody.
Wystudzone ciasto ozdób lukrem i gotowe!
Smacznego!