Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna żółciutka baba. Delikatna i soczysta.
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 251
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 219
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 251
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 219
Składniki
Dynię umyć i pokroić na kawałki, usunąć pestki, obrać ze skórki. (Trochę skórki zostawić do dekoracji.) Miąższ pokroić w kostkę i ugotować w wodzie do miękkości. Następnie zmiksować i ostudzić. Śliwki pokroić na małe kawałki.
Formę do babki natłuścić i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka ubić na puch, dodać cukier, cukier waniliowy i aromat. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać migdały. Na koniec dodać kaszę mannę i puree dyniowe. Masę przełożyć do formy, rozłożyć śliwki, wciskając je nieco w ciasto. Piec ok. 55 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy i ostudzić.
Konfiturę przetrzeć przez sito, a następnie podgrzać razem z wodą. Wysmarować ostudzoną babkę. Ozdobić paskami ze skórki. Smacznego :)