Do góry

Desery Przepis na:

Babka dyniowa ze śliwkami

Babka dyniowa ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2622

Dodano:

Odsłon: 2559

Piękna żółciutka baba. Delikatna i soczysta.

Składniki

  • 500g dyni hokkaido
  • 125ml wody
  • 50-75g suszonych śliwek bez pestek (można pominąć)
  • 6 jajek (M)
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 125g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g mielonych migdałów
  • 75g kaszy manny
  • 100g konfitury morelowej
  • 2-3 łyżki wody
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka dyniowa ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Dynię umyć i pokroić na kawałki, usunąć pestki, obrać ze skórki. (Trochę skórki zostawić do dekoracji.) Miąższ pokroić w kostkę i ugotować w wodzie do miękkości. Następnie zmiksować i ostudzić. Śliwki pokroić na małe kawałki.

  2. Formę do babki natłuścić i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  3. Jajka ubić na puch, dodać cukier, cukier waniliowy i aromat. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać migdały. Na koniec dodać kaszę mannę i puree dyniowe. Masę przełożyć do formy, rozłożyć śliwki, wciskając je nieco w ciasto. Piec ok. 55 minut.

  4. Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy i ostudzić.

  5. Konfiturę przetrzeć przez sito, a następnie podgrzać razem z wodą. Wysmarować ostudzoną babkę. Ozdobić paskami ze skórki.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Justyna-Justyna 07 września 2016 niestety zakalec; szkoda roboty nie mówiąc o produktach :/

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aba 07 września 2016 Piękna i zachęcająca ta babeczka :). 500g dyni to waga przed obraniem czy po... bo to jednak znacząca różnica? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń