Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 46
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 52
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 100
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 46
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 52
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 100
Składniki
W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wrzucamy margarynę, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy. Wbijamy do tego po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia (ciągle ucierając) oraz kilka kropli aromatu do ciasta.
Powstałe ciasto wlewamy do specjalnej formy do gotowanych babek (z przykrywką) i zamykamy foremkę. Do dużego garnka wlewamy wodę do ¾ jego wysokości i zanurzamy foremkę z ciastem. Garnek wstawiamy na ogień i gotujemy babkę ok. 1h 15 min.