Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiłam ją po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Do jej przygotowania musimy mieć specjalną formę, którą wkładamy do garnka z gorącą wodą.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 50
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 50
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Składniki
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do misy miksera włożyć miękkie masło, cukier i żółtka. Utrzeć na puszystą masę. Wciąż ucierając, dodawać stopniowo obie zmieszane mąki z proszkiem i rum oraz aromat. Osobno ubić białka z odrobiną soli. Wyłączyć mikser i wmieszać delikatnie ubitą pianę z ciastem. Formę wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką lub kaszą manną. Przełożyć ciasto. Zamknąć foremkę i zanurzyć ją do 3/4 wysokości w garnku z gorącą wodą. Formę z góry czymś obciążyć by stała stabilnie. Garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut. Po ugotowaniu formę wyjąć z gorącej wody i wyłożyć ciasto by ostygło. Oblać lukrem lub polewą czekoladową. Dowolnie udekorować.