Robiłam ją po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Do jej przygotowania musimy mieć specjalną formę, którą wkładamy do garnka z gorącą wodą.
Babka gotowana:
Składniki
- 250 g masła lub margaryny
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 5 łyżek rumu
- aromat rumowy
Składniki
- 250 g masła lub margaryny
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 5 łyżek rumu
- aromat rumowy

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do misy miksera włożyć miękkie masło, cukier i żółtka. Utrzeć na puszystą masę. Wciąż ucierając, dodawać stopniowo obie zmieszane mąki z proszkiem i rum oraz aromat. Osobno ubić białka z odrobiną soli. Wyłączyć mikser i wmieszać delikatnie ubitą pianę z ciastem. Formę wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką lub kaszą manną. Przełożyć ciasto. Zamknąć foremkę i zanurzyć ją do 3/4 wysokości w garnku z gorącą wodą. Formę z góry czymś obciążyć by stała stabilnie. Garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut. Po ugotowaniu formę wyjąć z gorącej wody i wyłożyć ciasto by ostygło. Oblać lukrem lub polewą czekoladową. Dowolnie udekorować.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 587

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 628
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 587

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 628



Składniki
- 250 g masła lub margaryny
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 5 łyżek rumu
- aromat rumowy
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do misy miksera włożyć miękkie masło, cukier i żółtka. Utrzeć na puszystą masę. Wciąż ucierając, dodawać stopniowo obie zmieszane mąki z proszkiem i rum oraz aromat. Osobno ubić białka z odrobiną soli. Wyłączyć mikser i wmieszać delikatnie ubitą pianę z ciastem. Formę wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką lub kaszą manną. Przełożyć ciasto. Zamknąć foremkę i zanurzyć ją do 3/4 wysokości w garnku z gorącą wodą. Formę z góry czymś obciążyć by stała stabilnie. Garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut. Po ugotowaniu formę wyjąć z gorącej wody i wyłożyć ciasto by ostygło. Oblać lukrem lub polewą czekoladową. Dowolnie udekorować.
Super:)
pyszotka:)