Do góry

Desery Przepis na:

babka herbaciana

babka herbaciana

Autor:

Przepisów i artykułów: 559 Ocena: 20445

Dodano:

Odsłon: 2970

Jest to ciasto, które należy do tych, co to zawsze się udają. Puszyste, nie za suche i niezbyt słodkie.

Składniki

  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
babka herbaciana

Przygotowanie

  1. Zaparzyć herbatę i przestudzić.

    Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, sól, a następnie dodawać przesianą z proszkiem mąkę.
    Ucierając na wolnych obrotach powoli wlewać zimną herbatę.

  2. Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manna. Wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec przez około 50 minut.

  3. Przestudzoną babkę polać polewą czekoladową, lukrem bądź posypać cukrem pudrem...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń