Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowa babka ,która gości od XXX lat w każdy weekend u moich rodziców. Smaczna ,delikatna ,"mokra"...Yummy!
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10081
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9119
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6485
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10081
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9119
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6485
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek ,ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę i proszek mieszamy razem ,przesiewamy. Dzielimy na pół. Do żółtek (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo olej i część suchych produktów. Gdy masa będzie połączona ,również stopniowo dodajemy wodę oraz drugą część suchych produktów. Masę z żółtek delikatnie łączymy z białkami. Przelewamy do nasmarowanej tłuszczem formy (zostawiamy trochę masy). Pozostawioną część masy mieszamy z kakao i wlewamy do formy (mniej więcej na środek dookoła). Babkę pieczemy 75 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.