Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowa babka ,która gości od XXX lat w każdy weekend u moich rodziców. Smaczna ,delikatna ,"mokra"...Yummy!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 685
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 93
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 685
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 93
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek ,ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę i proszek mieszamy razem ,przesiewamy. Dzielimy na pół. Do żółtek (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo olej i część suchych produktów. Gdy masa będzie połączona ,również stopniowo dodajemy wodę oraz drugą część suchych produktów. Masę z żółtek delikatnie łączymy z białkami. Przelewamy do nasmarowanej tłuszczem formy (zostawiamy trochę masy). Pozostawioną część masy mieszamy z kakao i wlewamy do formy (mniej więcej na środek dookoła). Babkę pieczemy 75 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.