Do góry

Desery Przepis na:

Babka kajmakowa z bananem

Babka kajmakowa z bananem

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 679

Dodano:

Odsłon: 347

pyszna, bardzo wilgotna

Składniki

  • 190 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 125 g masła extra 82%
  • 1 puszka kajmaku (ok. 510 g)
  • 1 dojrzały banan
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka kajmakowa z bananem

Przygotowanie

  1. 1. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

    2. Kajmak i masło przełóż do rondelka.

    3. Wciąż mieszając podgrzewaj do momentu połączenia się składników. Odstaw.

    4. Białka oddziel od żółtek.

    5. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.

    6. Żółtka z ksylitolem ubij na kogel-mogel, dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

    7. Zmiksuj razem (powstaną suche i gęste okruchy).

    8. Dodaj 2/3 masy kajmakowej. Zmiksuj razem.

    9. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj szpatułką.

    10. Do foremki przelej 1/2 masy.

    11. Teraz wyłóż banana pokrojonego w półksiężyce.

    12. Wyłóż pozostałą część ciasta.

    13. Piecz w temperaturze 180°C około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    14. Gdy babka wystygnie przełóż na talerz i udekoruj pozostałą masą kajmakową.

    15. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń