Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 6998
Dodano: 26.02.2021
Odsłon: 2063
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i ubijać nadal, aż cukier się rozpuści. Dodać aromat rumowy. Ciągle ubijać. Dodać po łyżce przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wlać rozpuszczone, letnie masło. Wmieszać je do ciasta łopatką lub na małych obrotach miksera.
Ciasto przelać do foremki z kominem. Foremka musi być dokładnie wysmarowana masłem i wysypana kaszką manną lub bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 st. C 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy babka już się upiekła
Wyjąć z foremki po całkowitym wystudzeniu. Polać polewą z masła, cukru pudru i kakao.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Bake-cook 26 lutegoZgłoś do usunięcia
A ja się zawsze zastanawiałam co dobrego zrobić z nadmiarem białek :) muszę kiedyś wypróbować ten przepis. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 26 lutegoZgłoś do usunięcia
Baba jak marzenie! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz