Do góry

Desery Przepis na:

Babka kakaowo-orzechowa na kefirze

Babka kakaowo-orzechowa na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 593

Dodano:

Odsłon: 2104

Bardzo ciekawe ciasto , wilgotne z nutką chrupkości . Jestem pewna , że każdy jest w stanie je upiec . Przepyszny kawałek ciasta do kawy , mleka czy herbaty .

Składniki

  • * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 2 szklanki mąki pszennej
  • * 2 łyżki kakao * 3 łyżeczki sody
  • * 150 ml ulubionego dżemu - ja dałam truskawkowy
  • 0.5 szklanki oleju roślinnego * 400 ml kefiru
  • * 2 garście rozdrobnionych orzechów laskowych .
  • * Skrawek margaryny do wysmarowania blaszki
  • * Mąka lub bułka tarta do obsypania wysmarowanej blaszki
  • * Blaszka typu keksówka - dłuższa i węższa lub jak moja , krótsza i szersza.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka kakaowo-orzechowa na kefirze

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy blaszkę .

    Wszystkie wyżej wymienione składniki , oprócz kefiru umieszczamy w wysokim naczyniu . Miksujemy dodając stopniowo kefir . Miksujemy do czasu połączenia się składników .

    Gotową masę przelewamy do przygotowanej blaszki i wstawiamy do piekarnika na około 1 godziny i pieczemy w temperaturze 180 stopni .

    Jak zawsze powtarzam , każdy piekarnik jest inny . Dlatego mimo podanego czasu i temperatury , zawsze należy mieć oko na nasze wypieki .

    Długim drewnianym patyczkiem około 10 minut przed zakończeniem pieczenia należy sprawdzić ciasto w środku . Jeżeli jest bardzo rzadkie a wierzch już przypieczony , należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i zatrzymać ciasto chwilkę dłużej w piekarniku.

    Przepis na polewę czekoladową znajdziecie na moim blogu
    https://www.malgoskawkuchni.com/2020/04/polewa-czekoladowa.html

    Polecam

    Małgośka w Kuchni .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń