Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka wychodzi puszysta, nie pęka podczas pieczenia z wierzchu, jest wilgotna i ma cytrynowy smak.
Miska, sitko, waga kuchenna, łyżka stołowa, mała łyżeczka, nóż, tarka, małe sitko, wyciskarka do cytrusów, ubijaczka, pałka do ucierania, forma karbowana,
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10150
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9209
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6562
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10150
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9209
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6562
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę z cytryn z jednej wyciśnij sok, przecedź przez gęste sitko. Formę karbowaną o pojemności 2 l wysmaruj dokładnie roztopionym smalcem, oprósz mąką .
Białka oddziel od żółtek. Do miski wsyp cukier, dodaj żółtka , utrzyj na puszystą masę . Do utartych żółtek dodaj miękkie masło lub margarynę , dalej ucieraj. Masło lub margarynę warto najpierw trochę utrzeć w osobnej misce.
Następnie dodaj otartą skórkę oraz sok z cytryny, wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj ubite białko do masy, wymieszaj chwilkę .
Na końcu dodaj mąkę , wymieszaj do połączenia się składników na jednolitą konsystencję . Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj łyżką .
Piec w 180 C przez około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciepłą babkę wyjmij z formy, odstaw do wystudzenia. Babka wychodzi z formy bez problemu.
Po całkowitym ostygnięciu udekoruj ciasto cukrem pudrem lub białym lukrem, najlepiej cytrynowym.
Życzę smacznego !