Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka wychodzi puszysta, nie pęka podczas pieczenia z wierzchu, jest wilgotna i ma cytrynowy smak.
Miska, sitko, waga kuchenna, łyżka stołowa, mała łyżeczka, nóż, tarka, małe sitko, wyciskarka do cytrusów, ubijaczka, pałka do ucierania, forma karbowana,
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4339
Smaczne danie :)
Odsłon: 169
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4339
Smaczne danie :)
Odsłon: 169
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę z cytryn z jednej wyciśnij sok, przecedź przez gęste sitko. Formę karbowaną o pojemności 2 l wysmaruj dokładnie roztopionym smalcem, oprósz mąką .
Białka oddziel od żółtek. Do miski wsyp cukier, dodaj żółtka , utrzyj na puszystą masę . Do utartych żółtek dodaj miękkie masło lub margarynę , dalej ucieraj. Masło lub margarynę warto najpierw trochę utrzeć w osobnej misce.
Następnie dodaj otartą skórkę oraz sok z cytryny, wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj ubite białko do masy, wymieszaj chwilkę .
Na końcu dodaj mąkę , wymieszaj do połączenia się składników na jednolitą konsystencję . Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj łyżką .
Piec w 180 C przez około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciepłą babkę wyjmij z formy, odstaw do wystudzenia. Babka wychodzi z formy bez problemu.
Po całkowitym ostygnięciu udekoruj ciasto cukrem pudrem lub białym lukrem, najlepiej cytrynowym.
Życzę smacznego !