Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka wychodzi puszysta, nie pęka podczas pieczenia z wierzchu, jest wilgotna i ma cytrynowy smak.
Miska, sitko, waga kuchenna, łyżka stołowa, mała łyżeczka, nóż, tarka, małe sitko, wyciskarka do cytrusów, ubijaczka, pałka do ucierania, forma karbowana,
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4307
Smaczne danie :)
Odsłon: 133
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 69
Pyszne, chrupiące ciasteczka bez dodatku mąki. Są bardzo sycące dzięki dodatk...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4307
Smaczne danie :)
Odsłon: 133
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 69
Pyszne, chrupiące ciasteczka bez dodatku mąki. Są bardzo sycące dzięki dodatk...
Odsłon: 130
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę z cytryn z jednej wyciśnij sok, przecedź przez gęste sitko. Formę karbowaną o pojemności 2 l wysmaruj dokładnie roztopionym smalcem, oprósz mąką .
Białka oddziel od żółtek. Do miski wsyp cukier, dodaj żółtka , utrzyj na puszystą masę . Do utartych żółtek dodaj miękkie masło lub margarynę , dalej ucieraj. Masło lub margarynę warto najpierw trochę utrzeć w osobnej misce.
Następnie dodaj otartą skórkę oraz sok z cytryny, wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj ubite białko do masy, wymieszaj chwilkę .
Na końcu dodaj mąkę , wymieszaj do połączenia się składników na jednolitą konsystencję . Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj łyżką .
Piec w 180 C przez około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciepłą babkę wyjmij z formy, odstaw do wystudzenia. Babka wychodzi z formy bez problemu.
Po całkowitym ostygnięciu udekoruj ciasto cukrem pudrem lub białym lukrem, najlepiej cytrynowym.
Życzę smacznego !