Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją polać czekoladą i dowolnie udekorować - pychotka. Podczas pieczenia rozchodzi się zapach podobny do spalonego ciasta – to kawa daje taki aromat – nie wolno panikować ;)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8292
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1200
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4594
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 631
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8292
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1200
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4594
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 631
Składniki
Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i zacząć miksować. Dodawać po trochu cukier i ubijać do uzyskania gładkiej piany. Cały czas ubijając masę dodawać pomału mleko i olej na przemian z partiami mąki połączonej z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać przygotowane 4 łyżki mąki, wymieszać. Do drugiej porcji dodać kawę (można zastosować jeden rodzaj kawy) i wymieszać.
Do przygotowanej formy przelać połowę ciasta jasnego, potem z kawą, znów jasnego i na końcu ciasta z kawą. Ciasto wyrównać szpatułką.
Formę wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Ciasto piec 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Pozostawić do przestygnięcia – wyjąć z formy i udekorować polewą - wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepłą polewą.