Do góry

Desery Przepis na:

Babka łaciata w sezamie

Babka łaciata w sezamie

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 6073

Dodano:

Odsłon: 2043

Wygląda efektownie. Sezam dodaje dodatkowego smaczku. Pycha!

Składniki

  • 1 szkl. mąki tortowej (1 szkl.=250 ml)
  • 1 szk. mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl. sezamu + łyżeczka masła do wysmarowania foremki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka łaciata w sezamie

Przygotowanie

  1. Foremkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać sezamem.
    Oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu ubijać z cukrem jajka aż zbieleją i powiększą objętość. Dodać masło i ekstrakt waniliowy. Nadal ubijać. W dwóch lub trzech partiach wsypywać przesiane i wymieszane obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita wmieszać delikatnie, przy pomocy łopatki, białka. Następnie rozdzielić ją na dwie miseczki. Do jednej dodać kakao.
    Tak przygotowane ciasto nakładać do foremki. Najlepiej robić to dwiema łyżkami. Jedna łyżka - ciasto ciemne, a następna jasne. I tak na zmianę, aż do wyczerpania składników. Po upieczeniu powstanie efekt "łat". Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st. C 50 - 55 minut. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić szpatułką czy babka już się upiekła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń