Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie pasuje do maku tak jak cytrusy:). Dzisiejsza babka jest tego potwierdzeniem - delikatna, puszysta, mocno makowa, z wyraźnym smakiem pomarańczy zrobi furorę na świątecznym (i nie tylko) stole:).
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2369
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3532
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4332
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74418
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2369
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3532
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4332
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74418
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy skórkę pomarańczową i sok, mleko i olej. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Połowę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto zrobi się rzadsze, dodajemy drugą połowę białek i ponownie delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy. Rozsmarowujemy lukier na przestudzonej babce, posypujemy kandyzowaną skórką.