Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie pasuje do maku tak jak cytrusy:). Dzisiejsza babka jest tego potwierdzeniem - delikatna, puszysta, mocno makowa, z wyraźnym smakiem pomarańczy zrobi furorę na świątecznym (i nie tylko) stole:).
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22552
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14858
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4655
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44383
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 616
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 634
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22552
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14858
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4655
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44383
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 616
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 634
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy skórkę pomarańczową i sok, mleko i olej. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Połowę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto zrobi się rzadsze, dodajemy drugą połowę białek i ponownie delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy. Rozsmarowujemy lukier na przestudzonej babce, posypujemy kandyzowaną skórką.