Do góry

Desery Przepis na:

Babka makowo-pomarańczowa

Babka makowo-pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9183

Dodano:

Odsłon: 3573

Nic nie pasuje do maku tak jak cytrusy:). Dzisiejsza babka jest tego potwierdzeniem - delikatna, puszysta, mocno makowa, z wyraźnym smakiem pomarańczy zrobi furorę na świątecznym (i nie tylko) stole:).

Składniki

  • 1 szklanka suchego maku
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • skórka obtarta z niedużej pomarańczy
  • odrobina soku z pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ...
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy skórkę pomarańczową i sok, mleko i olej. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.

  2. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Połowę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto zrobi się rzadsze, dodajemy drugą połowę białek i ponownie delikatnie mieszamy.

  3. Masę przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

  4. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy. Rozsmarowujemy lukier na przestudzonej babce, posypujemy kandyzowaną skórką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń