Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna babka marmurkowa pieczona trochę inaczej – w „kąpieli wodnej”. Babka wychodzi wilgotna i przepyszna. Niezwykle prosta, bez ubijania osobno białek :)
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 614
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 774
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 665
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 614
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 774
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 665
Składniki
Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach. Dodaję szczyptę soli i po jednym jajku, za każdym razem bardzo dokładnie ubijając. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masła i jajek na przemian z mlekiem. ¾ ciasta wykładam do foremki babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, do ¼ dodaję kakao i mieszam. Ciasto kakaowe wykładam na ciasto jasne, delikatnie mieszam patyczkiem. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni, wstawiam do środka naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, a obok naczynia ustawiam blaszkę z babką. Piekę 50-55 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyciągam babkę z piekarnika, zostawiam do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyciągam ją z blaszki. Babkę można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Babka marmurkowa gotowa. Smacznego